Patofiziologija, dijagnostika i liječenje zatajivanja srca 


Unatoč činjenici da mnoge kardiovaskularne bolesti pa i sami čimbenici kardiovaskularnog rizika u konačnici mogu rezultirati zatajivanjem srca, taj sindrom od kojega boluje 2-3% pučanstva ne uspijeva privući dovoljno pozornosti, pa se nerijetko kasno otkriva i stoga i manje uspješno liječi. S obzirom na prethodno spomenutu prevalenciju kao i činjenicu da u prosjeku polovica bolesnika umire unutar pet godina od postavljanja dijagnoze, s pravom se kaže da je riječ o najčešćoj zloćudnoj bolesti današnjice. Naime, zatajivanje srca povezano je u pravilu s lošijim preživljavanjem u odnosu na oboljele od nekih najčešćih karcinoma, uključujući rak prostate ili dojke. 


Incidencija i prevalencija zatajivanja srca u postupnom su porastu. Kako općenito populacija stari, tako se s dobi povećava broj oboljelih od različitih bolesti, uključujući i zatajivanje srca. Hipertenzija, bolesti srčanih zalistaka, prirođene ili upalne bolesti srca mogu rezultirati zatajivanjem srca. Dijabetes tipa 2 također je čimbenik rizika za zatajivanje srca, kako neizravno tj. putem pospješenja koronarne ateroskleroze i sekundarnog oštećenja miokarda, tako i izravnim nepovoljnim djelovanjem poremećenoga metabolizma glukoze na strukturu, a potom i funkciju miokarda. Napretkom kardiologije sve više bolesnika preživljava akutni infarkt miokarda, a ako se on ne liječi unutar prvih nekoliko sati, zaostaje trajno oštećenje miokarda uslijed njegove nekroze i potom pretvaranja u ožiljno tkivo, lišeno funkcijski aktivnih mišićnih stanica srca. 


Kroz ovaj modul pokušat ćemo Vam ukazati na važnost poticanja svjesnosti o važnosti ranoga prepoznavanja simptoma i znakova zatajivanja srca, liječenja rizičnih čimbenika i pridruženih bolesti te postavljanja točne dijagnoze i optimalnog liječenja bolesnika sa zatajivanjem srca.


Urednik tečaja: akademik Davor Miličić, dr.med.Ovaj e-tečaj namijenjen je prvenstveno liječnicima obiteljske medicine.Procijenjeno vrijeme potrebno za pregledavanje svih video sadržaja iznosi oko 60 min.

(kratki video-blokovi mogu se pregledavati i zasebno).


E-tečaj će biti bodovan sukladno odluci Hrvatske liječničke komore
Modul je izrađen zahvaljujući potpori tvrtke AstraZeneca.


Predavanja su nepromotivna i pripremljena isključivo u svrhu medicinske izobrazbe zdravstvenih radnika.

Sponzor:

AstraZeneca


Stručno pokroviteljstvo:

Hrvatsko kardiološko društvo